Gülümsediğimizde, sahip olduğumuz diş ve dişetlerinin sağlık, renk ve konumu yüzümüzde oluşan ifadeye olumlu veya olumsuz etkide bulunur. Kişi, çapraşık, renklenmiş dişlere, sağlıksız dişetlerine sahip olduğunun bilincindeyse gülümsemesini doğal bir şekilde yerine getiremez. Karşısındakiyle konuşur ve gülerken çoğunlukla ağzı kapalı durmaya çalışır ve çekingen bir ifade yansıtır.
Gülüş tasarımı, kişinin kendi yüz tipi, ten rengi, dudak ve diş yapısının bir uyum içinde yapılandırılarak sağlıklı ve kusursuz hale getirilmesidir.
Öncelikle kişinin kendisini rahatsız hissettiği unsurlar dikkate alınır. Sonrasında, hekim tarafından varsa dişlerdeki renklenmeler, çürükler, diş kırık veya çatlakları, çapraşıklıklar, diş eksiklikleri, dişler arasındaki boşluklar (diastemalar), dişeti sorunları, dişeti ile diş boyu arasındaki seviye farkları, deformasyonlar tespit edilir.
Tespit edilen problemler, hastanın yaşı, yüz tipi, ten rengi, dudak ve diş yapısı gibi faktörler dikkate alınarak giderilir. Hasta yüzünü ve ifadesini güzelleştirecek en uyumlu gülüşe sahip olur.
Gülüş tasarımı yapılırken hastanın ihtiyacına uygun şekilde, lamina porselenler (yaprak porselenler), full seramik kaplamalar, zirkonyum kaplamalar, diş beyazlatma (bleaching) uygulamaları yapılabilir. Dişlerde çapraşıklık veya dişeti problemleri varsa, ortodontik veya dişeti tedavisine yönelik planlamalar yapılır.